Så gott som alla vuxna har cyklat som barn. Men ofta händer det något kring tjugoårsåldern. Antingen för att du flyttat och börjar åka mer kollektivtrafik eller för att du köpt bil. Här kommer tipsen på hur du kommer igång med att börja cykla igen.
Goda hälsoeffekter
Att cykla är verkligen bra för hälsan. Det är ett enkelt sätt att komma ut och röra på sig, samtidigt
som du kan frakta saker på din cykel. Du kan göra en utflykt till en sjö och ställa kaffetermos och smörgåspåsen i cykelkorgen. Har du barn kan du göra cykelturer tillsammans med dem, så att de får in vanan att röra på sig. Förutom att du också kan ha mindre barn bak på cykeln. Det sköna med att cykla är att du både får motion, samtidigt som du kan vila när du rullar i nedförsbacke. Du får bättre kondition och mer muskler. Ett bra sätt att få mycket vardagsmotion.
Hitta en cykel
För att verkligen tycka om att cykla är det viktigt att du hittar en cykel som du trivs med. Ibland kan det vara klokare att du frågar någon som precis har börjat cykla vilken slags cykel personen köpt, än att fråga en cykelfantast. Det finns många cyklar att välja mellan. Därför kan det vara klokt att gå till en cykelaffär och titta på de olika modellerna. Hur mycket väger cykeln? Hur stor är den? Hur känns sadeln? Hur många växlar behöver du? Testa sedan att cykla på olika cyklar, så att du verkligen hittar den cykel som du gillar. Du kan också läsa tidningar som Aktiv Träning för att lära dig mer om både cykling som sport, men också för att hitta en bra cykel som passar dig. Du kan också välja mellan en traditionell trampcykel eller en elcykel. Glöm inte cykelhjälm. Om du bor i en större stad är det viktigt med ett riktigt bra cykellås. Det kan också vara skönt att ha en cykelkorg. Särskilt om du planerar att använda cykeln när du ska handla eller göra utflykter.
Cykeln i vardagen
Cykel är ett väldigt bra fortskaffningsmedel i vardagen. Har du möjlighet är det smart att cykla till och från jobbet. Eller till och från din buss/pendelstation. Ju mer du cyklar, desto mer kommer du att identifiera dig som cyklist. Det viktigaste är inte hur snabbt eller långt som du cyklar, utan helt enkelt att du sätter dig på den. Ger dig ut och rör på dig. När du börjar att cykla ska du inte börja med långa cykelturer. Börja med att cykla korta turer för att hälsa på vänner eller när du ska handla mat. Lär känna din cykel och se alltid till att du har kraft för att orka ta dig tillbaka hem på ett skönt sätt.